top of page

SIRI 30: CAPSAICIN DALAM CILI, BERASID ATAU BERALKALI?

Updated: 19 Mei 2019Capsaicin adalah sejenis alkaloid dari kumpulan capsaicinoids. Capsaicin adalah bahan aktif cili yang memberikan rasa pedas. Rasa pedas ini disebabkan oleh interaksi capsaicin dan pain receptor.


Capsaicin sebenarnya adalah BES.


Eh tetiba bes pulak datang dari mana ni? Sebenarnya alkali merujuk kepada bes yang larut dalam air. Tetapi capsaicin tidak larut air. Jawapan terdekat adalah bersifat alkali atau lebih tepat adalah BES.Jika kita lihat struktur kimia capsaicin, kumpulan berfungsi yang penting yang memberikan sifat bes adalah yang saya bulatkan dengan bulatan merah.


Kumpulan berfungsi ini dikenali dengan nama amide. Amide adalah kumpulan berfungsi bawah kategori amine (NH)


Jika dibandingkan amine dan amide, amine lebih beralkali. Kehadiran atom oksigen (O) disebelah NH menjadikan amide kurang beralkali. Ini kerana oksigen adalah atom yang suka elektron. Dia akan ‘menarik’ elektron dari nitrogen dan menjadikan nitrogen kurang beralkali. Ini menjadikan nitrogen kurang kecenderungan menerima atom hidrogen dalam tindak balas asid dan bes berbanding nitrogen dalam amine.


Kompleks bukan? Ini hanya penceritaan pada satu kumpulan berfungsi saja. Bayangkan dalam tindakbalas makanan dan tumbuhan yang mengandungi beratus bahan kimia dengan reseptor tubuh badan.


Minum air atau susu untuk hilangkan rasa pedas?


Minumlah susu. Susu mengandungi protein casein yang memerangkap molekul capsaicin dan akan membawa molekul capsaicin dari lapisan tisu di mulut.


Tahukah anda capsaicin merupakan bahan aktif dalam krim topikal yang digunakan untuk mengurangkan rasa sakit? Apabila krim mengandungi capsaicin disapu pada kulit, neurotransmitter dikerah untuk menyampaikan signal sakit di otak. Ini menyebabkan rasa sakit yang sekejap dan menyebabkan badan kita ‘lupa’ sakit yang sebenar.

335 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
logo.jpg

Blog ini membawakan artikel ilmiah tentang tumbuhan dan sebatian kimia semulajadi dalam bahasa yang mudah difahami.

bottom of page