top of page

SIRI 8: BAGAIMANA MINYAK PISANG DIHASILKAN SECARA SINTETIK?

Updated: 19 Mei 2019

Sedapnya makan pagi dan minum petang ada goreng pisang, goreng karamel, cucur pisang, kek pisang. Pisang adalah makanan berkhasiat. Sebiji pisang saiz sederhana (100g) memberikan hampir semua nutrien utama. Dua biji pisang sudah cukup memberikan keperluan vitamin C sehari. Belum masuk sayur dan sumber lain.Rasa dan bau pisang yang enak disebabkan kehadiran dua sebatian kimia dari kumpulan ester iaitu isopentyl acetate dan isobutyl acetate. Kedua sebatian ini boleh dihasilkan secara sintetik.


Pernahkan anda terfikir bagaimana perasa sintetik dihasilkan di dalam makmal?


Minyak pisang atau banana oil dihasilkan secara sintetik menggunakan bahan kimia yang biasa di sekeliling kita. Sintesis minyak pisang merupakan sebahagian amali bagi pelajar yang mengambil asas kimia organik di universiti.


Minyak pisang boleh dihasilkan secara sintetik menggunakan asid asetik (bahan utama cuka) dan isopentyl alkohol. Walaupun anda melihat nama alkohol bukan bermakna anda minum alkohol apabila makan makanan perasa pisang. Apabila proses sintesis dijalankan, tindakbalas kimia antara asid dan alkohol menghasilkan ester. Sintesis ini menghasilkan minyak pisang dan air.Tindak balas kimia mengubah sifat asal bahan digunakan dan menghasilkan bahan baru. Contoh lain tindak balas asid hidroklorik (asid kuat) dan natrium hidroksida (alkali kuat) akan menghasilkan natrium klorida (garam dapur) dan air.


Walaubagaimanapun lebih baik makan makanan sebenar, sebab kita akan dapat nutrisi dan serat sekali. Bukan perasa semata-mata.


Sebab itu, mengaitkan bahan sintesis sebagai bahaya dan tidak selamat adalah salah dan mengelirukan. Sifat kimia berubah apabila rantaian dan fungsi kimia berubah.


Semua adalah bahan kimia. Air, garam, pisang, nasi, pokok dan manusia.


Yang membezakan jenis selamat dan apakah dos selamat.


Makanan bebas kimia? Hmm, yelah tu.


Rujukan.

Dagmar Mayr, Tilmann Märk, Werner Lindinger, Hugues Brevard, Chahan Yeretzian, (2003). Breath-by-breath analysis of banana aroma by proton transfer reaction mass spectrometry, International Journal of Mass Spectrometry, 223–224 (743-756), https://doi.org/10.1016/S1387-3806(02)00967-3.

114 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
logo.jpg

Blog ini membawakan artikel ilmiah tentang tumbuhan dan sebatian kimia semulajadi dalam bahasa yang mudah difahami.

bottom of page